Tuesday, March 24, 2009

Mahu Murtad Kerana DiHina

KUANTAN: Akibat tak tahan dihina masyarakat setempat kerana miskin, 11 beranak di Kampung Jaya Gading di sini, dikatakan nekad mahu keluar Islam sebagai jalan terakhir membebaskan diri daripada belenggu derita.

Menurut wanita yang mahu dikenali sebagai Azmah, dia dan suami, Rahim, 40, nekad mengambil keputusan menukar agama kerana tidak sanggup sering menjadi bahan cacian dan penghinaan masyarakat, malah sembilan anak mereka turut menjadi mangsa buli rakan sekampung.

“Saya kecewa dan tak tahu apa salah keluarga kami hingga ada kaki buli anak saya tergamak memotong saluran paip yang menyalurkan air dari surau berhampiran ke rumah kami selain melemparkan batu ke cermin,” kata ibu kepada sembilan anak berusia antara lima bulan hingga 14 tahun.

Asmah yang berasal dari Ajil, Terengganu, ditemui di sebuah premis menyediakan perkhidmatan menaip surat di Jalan Mahkota, di sini, memberitahu dia dan suami nekad menukar agama.

..Petikan dr MyMetro 24 Mac 2009..

Bile terbaca pesal artikel ni..terperanjat giler..
Knp lah sesingkat tu pemikiran mereka yea..
Tak pk ke akibatnya..
Bukan isu kecik ni isu besar..
Dah la one whole family pulak tu..
Agaknya dgn bertukar agama tu bole bagkit dr kemiskinan ker???
Islam ni agama yg complete..Serba serbi complete..
Indahnya Islam...
Knp smpai ni sumer bole terjadi???????

9 comments:

Faisal Admar said...

Sama macam selalu berlaku dekat bangsa Cina di mana tekanan dari masyarakat sekeliling dan keluarga.

Ad Rifza said...

Astaghfirullahalazimm..knapa bleh sampai camtu?..Pihak yang terlibat kena ambik perhatian tu..Kena ambik mereka dan betulkan balik akidah mereka..

Witty Angel said...

tah papee jeeee

Wahidah said...

Faisal : yerp..mungkin mereka tk tahan dihina..tp knp la ade yg nk menghina mereka..mereka bukan minta dilahrikan miskin...terlampau tertekan mungkin..tu yg wat keputusan melulu..

Ad Rifza : yerp pihak terbabit mmg kena amik action..selamatkan akidah merekaaa

Wahidah said...

Witty Angel ; tu la pesal..pikir pendek diorang niii

iz said...

mmg pun pendek fikirr tu , imagine le diorang ni duduk kat samolia sana, sure dah lama kafirr but one thing kita m'sia ni suka tolong org lain yg hidup susah but our own citizen yg merempat tak siapa yang tahu.banyak lagi yang hidup diparas kemiskinan.

CAHAYA said...

yaAllah, nauzubillah. Pemberita tu tak tolong nasihatkan ke?

Wahidah said...

Iz : yerp...notice gk pesal tu..dok prihatin negara luar tp dlm negeri sendiri pun byk lg yg dibelenggu kemiskinan yg kurang dibantu...hurmm..

Cahaya : rsnya pemberita tu tlg..bawa diroang pi jabatan agama islam blk rsnya...

neverletmego said...

tiada yang mustahil...
erm...dunia nak kiamat ..